insan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi olarak, 25 Ocak-20 Şubat 2019 tarihleri arasında “Sizce Çanakkale’nin en önemli Sorunu Nedir?” sorusundan oluşmuş bir araştırma gerçekleştirdik. Tamamlanan araştırmanın sonuçlarını bir rapor haline getirdik. Bu raporun ilk kısmında araştırmaya katılan görüşmecilerden elde ettiğimiz “sorun ve talepleri” ilgili başlıklar altında
derleyip düzenleyerek topladık. Daha sonraki bölümde de, başlıklar altındaki sorunlar ve taleplerin kısa birer değerlendirmesine yer verdik.
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’ne kısa bir zaman kala karar verip gerçekleştirdiğimiz araştırma sonuçlarını belediye başkan adayları ile parti yönetimlerine iletip, basın yoluyla da kamuoyuyla paylaşacağız. Araştırmaya başlamadan önce, çalışmanın bir anketten ziyade bir “sohbet” seansı gibi olmasını tasarladık. Şöyle demiştik: “Bu çalışma, alışveriş esnasında; bir kahvede ya da kafede, lokantada, barda arkadaşlarla bir şeyler içerken yerken; işyerinde çalışma arkadaşlarımızla mesaide; şehir içi şehir dışı otobüs yolculuğunda; otobüs durağında beklerken; komşularımızla otururken; yakın akraba hısımlarımızla dertleşirken; üyesi olduğumuz gruplarda, derneklerde dostlarımızla biraraya geldiğimizde; hastane sırasında beklerken; öğlen arasında yemekte; iş çıkışı birlikte yürürken; kimseyi ayırt etmeden her yaştan ve her cinsten insana basit bir sorunun, “Kentin sorunu sizce ne?” sorusunun yanıtını aramak olacaktır.”
insan Hakları’nı yalnızca “insana değen” kısmıyla değil, yaşam ortamları ve yaşam ortamlarım etkileyen çevreyle bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini anlıyoruz. Kentleri kent yapan insanlar, tarih boyunca aynı zamanda kentleri bozan da olmuştur. Bugün “kent hakkı”ndan, evrensel bir kurallar dizgesinden söz ediliyorsa, bu hakkın bireysel bir hak olmayıp, kolektif bir hak olduğundan bahsediliyor olduğunu biliyoruz demektir.
Müştereğimiz olan kentimiz için bir küçük adım da biz attık. İçinde mahkum olduğumuz değil, yaşamaktan memnuniyet duyacağımız bir kent tasawuruyla bu küçük adımı attık ve elinizde tuttuğunuz bu raporu oluşturduk. Bitirmeden önce, araştırma sürecinde görüşmecilerle yaptığımız “sohbetler”de kadın görüşmecilerin çoğunluğunun, “Bu kentte yaşam biçimimizin kısıtlanmasını, huzurumuzun bozulmasını istemiyoruz. Çanakkale’deki bu huzurlu ortamın korunmasından başka hiçbir talebimiz yok.” dediklerini paylaşarak bitirelim.
Kentlerimizi birlikte hak ederek yaşayalım.
İnsan Hakları Derneği
Çanakkale Şubesi
Raporun tamamı için tıklayın:
Çanakkale’de Sorunlar ve Talepler: 2019 Yerel Seçimleri Öncesi Yapılan Araştırma