DANIŞTAY’IN KATSAYI KARARI AYIRIMCILIK İÇERDİĞİ KADAR EĞİTİM SİSTEM(SİZLİĞ)İNİN İFLASININ İLANIDIR

İstanbul Barosu’nun, YÖK’ün, meslek liseleri mezunlarına farklı katsayı uygulanmasını değiştiren ve katsayıda eşitlik getiren düzenlemesinin iptali için Danıştay’a yaptığı başvuru sonucu, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Danıştay’ın bu kararı,  Anayasanın  10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi, Türkiye’nin de imzaladığı Avrupa  İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Ek 11. protokol ile düzenlenen “Eğitim Hakkı” üst başlığı ile düzenlenen 2. maddesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 7. ve 26. maddeleriyle çelişmektedir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 26. maddesi “Herkes eğitim hakkına sahiptir… Teknik ve mesleksel eğitim herkese açıktır. Yüksek öğretim, yeteneklerine göre herkese tam bir eşitlikle açık olmalıdır.” hükmü ile insanların eğitim hakkının yanında eğitimde fırsat eşitliğine de vurgu yapmaktadır.

Danıştay, aldığı bu kararla meslek lisesi mezunlarının hem Anayasa’da  hem de uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan, eğitimde eşitlik ilkelerine bir darbe indirmiş ve ayrımcı bir uygulamaya onay vermiştir.

Ayrıca; Danıştay’ın,  katsayı uygulamasını ortadan kaldıran düzenlemeye ilişkin durdurma kararı sadece ürettiği belirsizlikle değil, içeriği ve milli eğitimi bir faciaya dönüştüren eğitim bakış açısıyla birlikte sorgulanmalıdır. Bu bakış açısı meslek liselerini atıl lise konumuna çevirmiş durumdadır. Ülkemizde diplomalı işsizlerin de artmasını sağlayan bu katsayı uygulaması ihtiyaç noktalarına eğitimli işgücü üretmeyi değil tam tersine ihtiyaç duyulmayan noktalara eğitimli işgücü sağlamaktadır. Çünkü bu sistemle meslek liselerinin amacı saptırılmış, meslek liselerinin içi boşaltılmış, liseden mezun olanlar işsiz ve vasıfsız duruma düşürülmüşlerdir. Katsayı uygulaması ile meslek liselerine yatırım yapılması ve geliştirilmesi de durmuş ya da çok yavaşlatılmıştır. Katsayı uygulaması uygulanmadan önce talep gören meslek liseleri, uygulama ile cazibesini kaybetmişlerdir.

Yap- Boz tahtasına dönüştürülen eğitim sistemi ile halkın nitelikli eğitim alma hakkı elinden alınmaktadır. Geleceğimiz olan çocuklarımızın, gençlerimizin çağdaş ve bilimsel bir eğitim almaları için eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi ve bu konuda gerekli her türlü alt yapının oluşturulması gerekmektedir. 

Eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldıran katsayı uygulamasının kaldırılması gerekmektedir. Zorunlu İlköğretimden üniversite eğitimine kadar eğitimin parasız, sınavsız olması bir haktır ve sosyal devletin gereğidir. 

Eğitimde eşitliği baltalayan, insan haklarına aykırı ve ayırımcılık içeren katsayı uygulamasına son verilmelidir.

Av. Adnan Eryılmaz
İHD Hatay  Şube Sekreteri

Bir cevap yazın