İnsan Hakları Derneği Merkezi Kadın Komisyonu olarak Türkiye’de 2021 yılında kadınların yaşadığı hak ihlallerini derneğimize yapılan başvurulardan, derneğimizin dokümantasyon biriminden ve basından taradığımız haberlerden derleyerek 2021 Yılı Kadın Raporu’nu hazırladık. Covid-19 pandemisi sürerken derinleşen ekonomik krizle beraber, her krizde olduğu gibi, yine en çok kadınlarla çocuklar etkilendi, kadınlar temel haklarına erişmekte zorluk çekti. Ne yazık ki, raporumuzda yer alan sayı ve bilançoların ötesinde kayıt altına alınmamış, kolluk kuvvetlerine ya da resmî kurumlara ulaşamamış çok sayıda kadının çeşitli hak ihlallerine uğradığını biliyoruz.
1986 yılından beri hak ve özgürlükler alanında faaliyet gösteren derneğimizin sadece genel merkezine 2021 yılı içinde başvuruda bulunan kadınların çoğu işsizlikten kaynaklı ekonomik-sosyal haklar temelinde ve hukuki destek talebiyle başvuruda bulundu. Hapishanelerdeki kadınlardan da çok sayıda başvuru alan derneğimiz, mahpus kadınlarla ilgili detaylı bilgileri 2021 Yılı Hapishaneler Raporu’nda açıkladı. Çıplak arama, işkence ve kötü muameleyle hapishanelerde, eylemlerde ve gözaltılarda karşılaşmaya 2021 yılında da devam ettik.
Kadın+lara yönelik baskı, şiddet ve hedef gösterme 2021 yılında da devam etti, nefret söylemleri arttı.
Bu tablo karşısında İHD Merkezi Kadın Komisyonu olarak önerilerimizi şu şekilde sıralıyoruz:
- İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı iptal edilmeli ve 6284 Sayılı Kanun’la etkin bir şekilde uygulanmalı.
- Toplumsal cinsiyet eşitliği her alanda derhal sağlanmalı.
- Kadına yönelik şiddet konusunda 7/24 kadınlar tarafından ulaşılabilecek profesyonel kişiler ve kurumlar oluşturulmalı, telefona ulaşamayan kadınlar için alternatif yollar kurulmalı ve bunlar Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce gibi pek çok dili barındırmalı, işaret dili bilen personel bulunmalı.
- Mülteci ve sığınmacı kadınların güvenliği sağlanmalı ve sığınmacı/mülteci kadınlara yönelik güçlendirici çalışmalar yapılmalı.
- Sığınaklar erişilebilir ve uluslararası standartlara uygun olmalı. 60 yaş üzerindeki kadınlar da sığınaklara kabul edilmeli.
- Sığınaklardan çıkan kadınlar için ekonomik ve sosyal yardımlar işlevsel olmalı. Kolluk kuvvetlerinin keyfi bir şekilde caydırıcı ve yanlış bilgi vermesine yaptırım uygulanmalı.
- Resmi kurum ve kuruluşların nefret söylemleri ve ayrımcı söylemleri hakkında yasal girişimlerde bulunulmalı.
- Doğum kontrol yöntemleri, kürtaj ve HPV ücretsiz olmalı.
- Cinsel sağlık hizmetlerinde kadınlar hiçbir ayrımcılığa maruz kalmamalı.
- Bebek ve çocuk kreşleri ücretsiz ve erişilebilir olmalı.
Raporun tamamı için: Kadın 2021 Raporu (1)