MANDELA’YA SAYGI

Dünya halklarına özgürlük ve eşitliğin yolunu gösteren Nelson Mandela(halkının hitabı ile Madiba) 95 yaşında yaşamını yitirdi.

Güney Afrika’da 1948-1994 yıllarında Apartheid rejimi uygulanmıştı. Güney Afrika’da iktidardaki beyaz azınlık 1958 yılından itibaren ırk ayrımcılığını yasalarla kurumlaştırmıştı.

Birleşmiş Milletlerin 30 Kasım 1973 yılında kabul ettiği ve 18 Temmuz 1976 yılında yürürlüğe giren kabul ettiği Kurumlaşmış ırk Ayrımcılığının Önlenmesi ve Cezalandırılması Uluslararası Sözleşmesi işte Güney Afrika’da uygulanan bu rejim dikkate alınarak hazırlanmıştı.

Mandela ülkesinde ırk ayrımcılığına karşı verilen mücadelenin önderi idi. Zamanla bütün dünyadaki ırk ayrımcılığına karşı ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eden insanlar açısından da ilham veren saygın bir kişilik olarak kabul edildi.

Ömrünün 26 yılını Güney Afrika hapishanelerinde geçirdi.

Beyaz yönetimle sürdürülen barış görüşmelerinin mimarı oydu.

1993 yılında Nobel barış ödülü ona verildi.

1994 yılında seçimler sonunda Güney Afrika devlet başkanı oldu. Yardımcısı ise barış görüşmelerini birlikte sürdürdükleri bir önceki ırkçı beyaz yönetim döneminin devlet başkanı De Klerk oldu. De Klerk, Mandela’nın apartheid mücadelesini anlayan ve ona saygı duyan bir liderdi. Barış yolunda Mandela ile el ele tutuştular.

Dünya halkları Mandela’yı unutmayacak.

Mandela, insan onuruna aykırı bir sistemin kalıcı olamayacağı ve aşılacağını, barış düşüncesinin mutlaka kazanacağını ve halkların özgür iradelerine saygı duymak gerektiğini bütün dünyaya göstermiştir.

Güney Afrika deneyimi ve Mandela’nın bilge tutumu,  Türkiye’de barışının sağlanması ve halkların eşitliğine, özgürlüğüne ve kardeşliğine dayalı bir sistemin oluşturulması için ilham vericidir.

Dünya halkları Mandela’yı unutmayacaktır.

Türkiye’nin insan hakları savunucuları da kurumlaşmış ırk ayrımcılığına karşı(apartheid) ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eden öncü aktivist Mandela (Madiba) için yas tutmaktadır.

İHD olarak Güney Afrika ve dünya halklarına başsağlığı diliyoruz.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ

Bir cevap yazın