İşkence Yasağı Mutlaktır!

09.10.2017

4 Ekim 2017’de Muğla’nın Seydikemer ilçesinde seyahat halinde olan Mersin plakalı bir aracın “PKK’liler” olduğu iddiası ile durdurulduğu, Jandarma ve polisin ortak operasyon düzenlediği, araçtaki 7 kişinin gözaltına alınarak çıplak bir şekilde ters kelepçe ile yere yatırıldığı, yüzlerinde kan izleri olduğu basına servis edilen fotoğraflardan anlaşılmıştır. Daha sonra gözaltına alınanlardan birkaç kişi ile görüşebilen müdafinin basına yansıyan beyanları gözaltına alınma ve karakola götürülme esnasında işkence ve kötü muamele yapıldığı iddiasını teyit etmektedir.

Bu konuda ağır, iki insan hakları ihlali sorunu gözlemlenmiştir. İlki, insanların, hangi suç şüphesi altında olursa olsun işkence ve onur kırıcı muameleye tabi tutulamayacağına dair olan işkence yasağının ihlalidir. Kişilerin gözaltına alınma sırasında bir direnme sergilemedikleri sürece aşırı güç kullanılıp bunun da ötesinde kaba dayakla etkisiz hale getirilmesi, üzerlerindeki giysilerin tamamen çıkarılarak çıplak bir halde yere yatırılmaları ve ters kelepçe ile bekletilmeleri işkencedir.

İkincisi de işkence mağduru kişilerin görüntülerinin mahrem alanlarının da görülecek şekilde basın yayın organlarına servisi ve teşhiri ile çoğu medyanın da bu görüntüleri etik ilkeleri gözetmeden yayımlamaları da işkence ve kötü muamele yasağı kapsamındadır.

Gözaltına alınan 7 kişiden bir kişinin ailesi, İHD’ye işkence ve onur kırıcı muamele yasağının ihlali nedeniyle başvuruda bulunmuştur. Bu başvuruda gözaltına alınan kişinin Veysi Şengil olduğu ifade edilmiştir.

İHD, bu konuyu Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenmesi Komitelerine taşıyacaktır.

Halen Muğla emniyetinde gözaltında tutulan bu kişilerin gördükleri işkence ve kötü muamelenin tespiti bakımından BM İstanbul Protokolüne uygun olarak adli muayenelerinin yapılmasını ve işkenceden sorumlu olan kişilerin etkin soruşturma ile tespit edilip yargı önüne çıkarılması gerekmektedir. Bu cümleden hareketle, Muğla Cumhuriyet Savcılığını, şüphelilere işkence ve onur kırıcı muamele yapan kamu görevlilerinin tespiti ile haklarında soruşturma ve kovuşturma açılması için göreve davet ediyoruz.

Bunun yanı sıra TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu başta olmak üzere Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik kurumunu göreve davet ediyoruz, bu konuda gerekli başvuruları yapacağımızı ifade ediyoruz.

Hükümeti de işkencecilere tolerans değil, işkenceye sıfır tolerans gösterme sözünün gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.

Bir de işkencecilerin duymasını istiyoruz:

İşkence insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur! TCK 94. Maddede düzenlendiği gibi bu suçta zaman aşımı yoktur, hiçbir kolluk görevlisi hiç kimseye güvenerek işkence yapmamalıdır çünkü işkenceciler er ya da geç yargı önünde hesap verecektir.

İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ