NTV Muhabiri Hilmi Hacaloğlu’na, İşkenceye Karşı Dayanışma Duygularımızla

2003 yılında işkence vakalarına rastlanan iller:

İşkence şikayetleri, Ankara, Adana, Ardahan, Ağrı, Aydın, Batman, Bursa, Bingöl, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Edirne, Kayseri, Konya, Isparta, İstanbul, İzmir, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Ordu, Siirt, Şanlı Urfa, Şırnak, Iğdır, Tunceli ve Van olmak üzere 29 ilden ve bu illere bağlı ilçelerden gelmiştir.

Türkiye'nin çeşitli coğrafi bölgelerinde işkence olaylarına rastlanmıştır. İHD verilerine göre, Doğu ve Güneydoğu'da 16 ilde, diğer bölgelerde de 13 ilde işkenceye rastlanmıştır. Böylece işkencenin yaygın bir uygulama olduğu gözlenmektedir. 2003 yılında yapılan işkence uygulaması nedeniyle sonuçlanmış bir dava bulunmamaktadır. 2003 yılında işkence yapmakla suçlanan kamu görevlilerinden herhangi birisinin yargı sonuçlanıncaya değin görevden alındığına tanık olunmamıştır. Herhangi bir emniyet müdürünün ya da ilgili müdürün, kendisi işkenceye katılmasa da sorumlu tutulduğuna ilişkin bir idari tasarruf uygulaması görülmemiştir.

Doğu ve Güneydoğu'da (1) kişi falaka, (5) kişi elektrik işkencesi, (4) kişi de Filistin askısı denilen işkence muamelesine maruz kalmıştır. Adana ve İstanbul'da da birer kişi falaka muamelesine maruz kalmıştır.

Böylece toplam (3) falaka işkencesi vakası tespit edilmiştir.

İstanbul'da (3) Filistin askısı işkencesi tespit edilmiştir.

Böylece toplam (7) Filistin askısı işkencesi tespit edilmiştir.

İstanbul'da (1) kişiye, İzmir'de de (1) kişiye elektrik işkencesi yapıldığı tespit edilmiştir.

Böylece toplam (7) kişiye elektrik işkencesi yapıldığı tespit edilmiştir.

Ankara'da elektrik işkencesi, falaka ve Filistin askısı işkencesine rastlanmamıştır.

Böylece, işkence aletlerinin kaldırılması da dahil yukarıdaki üç ağır işkence yönteminin tekil uygulama haline geldiği gözlenmiştir. Bu durum merkezi bir kararın alındığını göstermektedir. Diğer işkence yöntemleri konusunda da uyarı ve denetim gerekliliği ortadadır. Dolayısıyla sorun zihniyet olarak işkence uygulamasının ortadan kaldırılmasıdır.

2003 yılı toplam işkence sayısı 1391'dir. Bu işkence vakalarının 505'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da meydana gelmiştir.

İstanbul'da meydana gelen işkence sayısı 283'tür.

Toplam 1391 işkenceden 241'i resmi gözaltı merkezleri dışındaki yerlerde yapılmıştır. (Sokakta. İşyerlerinde, otomobil içinde, tarla, bağ bahçe kenarlarında ve benzeri yerlerde.)

En çok başvurulan işkence yöntemleri olarak, kaba dayak (darp), hakaret, hücrede tutma, tuvalet ihtiyacının karşılanmaması, küfür, tehdit, yemek ihtiyacının karşılanmaması (aç bırakma), istemediği hareketi yapmaya zorlama, kelepçenin işkence için kullanılması, zorla ifade imzalatma, uyutmama, göz bağlama, ölümle tehdit etme ve soyma yöntemleri olduğu saptanmıştır. 2003 yılında da, işkence suçu konusunda öteden beri sürdürülen cezasızlık politikası değişmemiştir.

Hüsnü Öndül
İHD Genel Başkanı

Bir cevap yazın