RONİ MARGULİES’E YÖNELİK PROTESTOYA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

İnsan hakları derneği Çanakkale şubesi olarak insan hakları haftası dolayısıyla düzenlemiş olduğumuz ‘ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK PERSPEKTİFİNDE BARIŞIN DİLİNİ KURMAK’ konulu panelimizde yaşanan olaylarla ilgili olarak bir açıklama yapma gereği duyulmuştur.

İnsan hakları derneği 1986 yılından bu yana insan onurunu kırıcı, rencide edici, kötü muamele ve işkenceye karşı kararlı bir mücadele verdiğini tüm dünya ve Türkiye kamuoyu yakından bilmektedir.

Düşüncenin özgürce ve sınırsızca ifade edilmesini sağlamak derneğimizin kuruluş gerekçelerinden biridir.

Tüm kamuoyunun yakından bildiği gibi derneğimiz bu temel hakları savunduğundan dolayı gerek siyasal iktidarlar gerekse de karanlık odakların hedefi haline getirilmiştir. Genel Başkanımıza silahlı saldırı dâhil pek çok saldırının hedefi olmuş bir derneğiz.

Ancak, hiçbir saldırı ve baskı doğru bildiklerimizi söylemekten ve evrensel insan haklarını her yerde savunmaktan bizi alıkoyamamıştır.

Genellikle güç odaklarının ve sistemin Derneğimizin faaliyetlerine ve çalışmalarına yönelik engelleyici tutumunu anlaşılabilir bulmaktayız. Son olarak Şubemizin gerçekleştirdiği panele etnik kimliği ile davet edilen gazeteci Roni MARGULİES’e yönelik olduğu açıklanan ancak, İnsan Hakları Derneği’nin Çanakkale İli’ndeki faaliyetlerine yönelik olduğunu düşündüğümüz protesto olayı bu çerçeve de manidar bulunmuştur.

Son zamanlarda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde  ‘ÖĞRENCİ KOLLEKTİFLERİ’ adına hareket ettiğini iddia eden bir grup, çeşitli toplantılarda kürsülerdeki konuşmacılara yumurta ve boya atıp konuşturmamayı bir eylem biçimi olarak sürdürmekte ve bu eylemlerini de kendilerini ifade etme adına yaptıklarını belirtmektedirler. Deyim yerindeyse ifade özgürlüğü adına başkasının kendisini ifade etmesi zor kullanılarak engellenmeye çalışılmaktadır.

11 Aralık günü Derneğimiz,  ülkemizde yaşayan çeşitli etnik grup temsilcilerini ve batı Trakya’daki Türklerin temsilcilerini (Diyarbakır-Sur Belediye başkanı: Abdullah DEMİRBAŞ, İnsan Hakları savunucusu:Kostas ARGALİOTİS, Batı Trakya eski milletvekili:Mustafa MUSTAFA, Taraf Gazetesi yazarı:Roni MARGULİES ve Çanakkale Belediyesi eski Belediye Başkanı ve Milletvekili:İsmail ÖZAY)  buluşturarak kendi farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olabileceğini ve ülkemizde hiçbir etnik ve ulusal azınlığın Türk halkıyla bir sorunun olmadığını ve gerçek bir demokraside ” herkesin barış içinde bir arada yaşabileceği”  vurgusunu yapmaya çalıştığımız panelde; Etnik kimliğinden dolayı kendisinin ve mensup olduğu grubun yaşadıkları ve bir arada yaşamaya dair görüşlerini ifade etme gayesiyle panelimize davet ettiğimiz Roni MARGULİES şahsında engellenmeye çalışılarak yapmak istediğimiz bu değerli çalışmanın bazı kesimlerce hazmedilemediğini düşünmekteyiz.

Protestocu gruba salonda kalarak düşünce ve eleştirilerini mikrofon aracılığı ile ifade etmeleri teklif edilmiş ancak, grup MARGULİES’ in konuşamayacağını belirterek ısrarla toplantıyı provoke ve sabote etmeye çalışmışlardır. Tüm izleyicileri salonu terk etmeye davet ederek kendi inisiyatifleri ile dışarıya çıkmışlardır. Çanakkale demokratik kamuoyunun büyük bir ilgi gösterdiği ve her kesimden izleyicinin bulunduğu ve bu protestoya çeşitli izleyici gruplarından tepkiler gelmesine rağmen KÜRT öğrenci grubunun tepkilerinin öne çıkarılması yaratılmak istenen provokasyonun boyutunu göstermektedir. Ülkemizin etnik linçlere ve bu tür provokasyonlara ne derece hassas olduğu bilinmektedir. Bu nedenle başta basın kuruluşlarımız olmak üzere bir arada barışı savunan her kesin dil ve eylemlerine bu konuda daha da dikkat etmesi önemlidir.

Sonuç olarak protestocu grubun panelistimizi konuşturmama yönündeki eylemi derneğimizin temel ilkelerinden olan düşüncenin özgürce ve sınırsızca ifade edilmesi hakkını ihlal ettiğini düşünmekteyiz. Bu tür engelleyici tutumlar kimden gelirse gelsin derneğimiz bu temel ilkesine bağlı kalarak taviz vermeyecektir.

Ünlü yazar Voltaire’in deyimiyle: “Düşüncelerinize katılmıyorum ama düşüncelerinizi özgürce ifade edebilmeniz için canımı seve seve veririm.” sözünü tekraren hatırlatır katılmadığımız bir fikir de olsa; o fikrin özgürce ifade edilmesine saygılı olmanın insani bir erdem olduğunu  belirtiriz.

İHD ÇANAKKALE ŞUBESİ

Bir cevap yazın