1998 yılında imzaya açılan Roma Statüsü ile kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2002 yılından bu yana dünya üzerinde işlenen en ciddi suçlardan olan soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçunun önlenmesi ve hukuki hesap verebilirliğin sağlanması adına faaliyet göstermektedir.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu’nun (CICC) üyesi olan Uluslararası Ceza Mahkemesi Türkiye Koalisyonu (UCMK), temelleri 2003 yılında atılan ve 2005 yılında kuruluş deklarasyonu açıklanan bir sivil toplum kuruluşları birlikteliği olarak çalışmalarına başlamıştır. UCMK’nın en önemli amacı, Türkiye’nin UCM’yi kuran Roma Statüsü’ne taraf olması için ulusal ve uluslararası sivil alanda savunuculuk faaliyetleri yürütmektir.
Yakın coğrafyamızda gelişen çatışmalarda, Cenevre Sözleşmelerine aykırılık oluşturacak şekilde savaş hukukunun ihlali, sivillerin zarar görmesi, yerinden edilmeler, soykırım ve insanlığa karşı suçlar seviyesinde yaşanan ağır insan hakları ihlalleri, biz hak temelli çalışan sivil toplum kuruluşları açısında kabul edilemez durumdadır.
Faaliyetlerine bir dönem ara veren UCMK 1 Mart 2025 tarihinde Ankara’da yapılan toplantıda, uluslararası ve ulusal barışın korunması ve sürdürülmesi, çatışma dönemlerinde yaşanan insan hakları ihlallerinin kim tarafından kime karşı yapıldığına bakmaksızın cezasızlıkla sonuçlanmaması için belirtilen bu amaç doğrultusunda tekrar çalışmaya başlama kararı almıştır.
Bu doğrultuda, Uluslararası Ceza Mahkemesi Türkiye Koalisyonunu oluşturan kuruluşlar olarak, UCMK’nın faaliyetlerinin devam edeceğini basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Türkiye Koalisyonu Yürütme Kurulu
İnsan Hakları Derneği
Baran Torsun Vakfı
Diyarbakır Barosu
İnsan Hakları Gündemi Derneği
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi