YAŞAMANIN BİR BAŞKA ADI DİRENMEKTİR

İHD Diyarbakır Şubesi – 84. “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” Eylemi

YAŞAMANIN BİR BAŞKA ADI DİRENMEKTİR

İHD Diyarbakır Şubesi - 84. “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” Eylemi

Eylemin Diğer Fotoğraflarına Buradan Ulaşabilirsiniz

Kekik, reyhan ve kaçak tütün kokusu taşırdı rüzgar,
Alçak damlı evlerin yüksek küçük pencerelerinden soluk ışıklar yağıyordu geceye,
Köpek havlamaları korkulara karışır kaygıları beslerdi,
Sonra dağlardan kurşun sesleri gelirdi, belirli belirsiz
Namlunun ucunda çırpınırdı yürekler
Ağıtlar yankılanırdı dağlara doğru
Kapılar kırılır, talan edilirdi sevdalar
Umutlar ve insan olan ne varsa…
Ve kan akardı derelerimizden; Zilan, Munzur, 33 kurşun, Newala Qasaba
Ve ülkenin bütün derelerinde…
O iklimde kalırdı acılar
Duymazdı bir Allahın kulu çığlığımızı
Ve dağlara sevdalanırdık
Karabasan gecelerin sabahlarında
Direnmek kalırdı Kürde
Yaşamanın bir başka adı direnmektir…

Bu dizeler hala kulaklarımızda. Hala o naif ses, bu dizeleri fısıldar asi çocuklarına. “Yaşamanın bir başka adı direnmektir” derdi Apê Musa. Direne, direne yaşadı O, son nefesine kadar. Direnmeyi öğütledi çocuklarına. Dün onu katledenler, bugün de onun çocuklarını katletmeye devam ediyor. Ama onun vasiyetiydi; hala direnmeye devam ediyor Kürtler, barışseverler ve insan hakları savunucuları.

Değerli dostlar;

Bugün bundan 18 yıl önce karanlık güçler tarafından aramızdan alınan Kürt bilge Apê Musa’yı anmak amacıyla bir aradayız.

Musa Anter, 20 Eylül 1992 yılında Diyarbakır’da kendisine düzenlenen silahlı saldırı sonucu katledildi. Daha sonra çeşitli yayın organlarında itiraflarda bulunan itirafçılar ve görgü tanıklarının anlatımlarından anlıyoruz ki; O’nu, bu ülkeyi sevmeyen karanlık güçler, bu halkın kanına giren eli kanlı katiller aldı aramızdan. Aradan bunca zaman geçmesine ve birçok kez cinayeti kimlerin gerçekleştirdiğine yönelik yapılan itiraflara rağmen Apê Musa’nın katilleri ortaya çıkarılmadı. Başbakan Erdoğan, referandum öncesi Diyarbakır mitinginde Apê Musa’dan bahsederken, “Onun acısını unutmadık” dedi. Oysa ki, 8 yılı aşkın süredir iktidarda bulunan AKP hükümeti Apê Musa ve diğer binlerce kayıp ile faili meçhul cinayetin ortaya çıkarılması konusunda en ufak bir adım atmadı.

18 yıl önceydi içimize bu acı düştüğünde. Seyrantepe’de kör bir kuytuda vücuduna aldığı çok sayıda kurşunla yaşama veda etmişti Apê Musa. O, Kürtlerin bilge adamıydı. O, Türkiye halklarının teminatıydı. O, aydınların namusu, eli kalem tutanların vicdanıydı. O, bizlerin Apê Musa’sıydı.

Bugün bir kez daha her yıl olduğu gibi onu minnetle anıyoruz. Aramızdan ayrılışının üzerinden yıllar geçse de onu hep yüreğimizde taşıyoruz. O gün doğan bebeler bugünün genç delikanlıları oldu. Ve hala o kara günün izini taşıyor Kürt çocukları. Daha iki gün önce 9 insanımızı daha karanlık güçlerin kanlı ellerine kurban verdik. Daha dün polis kurşunuyla yaralanan 15 yaşındaki Enver Turan’ı kaybettik…

Acımız hala taze bizim. Çünkü hiç dinmedi bu acı. Ama artık bu halk bu acıları tekrar tekrar yaşamak istemiyor. Artık bu acıların, bu kanın, bu gözyaşının son bulmasını istiyor. Bunu yapması gereken de bu devlettir.

Buradan devlet yetkililerine, hükümete bir kez daha çağrıda bulunmak istiyoruz; bu acılara bir son verin artık. İnsanlarımızın artık daha fazla acı yaşamaya tahammülü kalmamıştır. Artık, Apê Musaların, Uğur Kaymazların, Ceylan Önkolların, Enver Turanların ve Hakkari’deki köylülerin acısını yaşamak istemiyoruz. Artık, barış içerisinde, özgür, müreffeh bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bunu bize, bu halka, insanlarımıza çok görmeyin.

Bu vesileyle bir kez daha huzurlarınızda; büyük düşünür, aydın, bilge insan Apê Musa’yı saygıyla anıyor, anısına bağlı kalacağımızı yineliyoruz.

İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ

Bir cevap yazın